top of page

Nasıl Doğru Ebeveyn Olurum?

'Hayatımı çocuklara harcadım' mı diyorsunuz?

Neden? Bu hayat size verilmiş bir armağan hem hayatınızı yaşayıp hem ebevyn olarak gerekenleri yapabilirsiniz. Ebeveyn olmayı hayatınızı keyiflendiren bir ilişki haline getirmek elinizde. Mutlu anne-babalar mutlu çocuklar demek !

'Biz her tür fedakarlığı yaptık?'

Evlada yapılan hiç bir şey fedakarlık değildir. Bunlar anne-baba olma sorumluluğu içinde birer görevdir.

'Biz her istediğini yaptık?'

Çocuğunuz her an doğru olanı istemiyor olabilir. Bunları ne kadar ayırabildiniz ve ona doğru bir diller açıklayabildiniz.

'Biz ailemizden böyle gördük?'

Ama siz bambaşka çocukların anne ve babasısınız. Onlar siz değil ki. Onlar başka bir çağın çocukları. Onların ihtiyaçları çok farklı olabilir. Bunu ne kadarını fark ettiniz?

'Çocuğumuz devamlı soru sorar. Bıktık cevap vermekten.'

Eğer ebeveynseniz bıkma lüksünüz yok! Onun soru sorma merakını engellerseniz gelecekteki araştırmacı kimliğini yok edersiniz. Sorduğu her soru onun dünyayı öğrenme ve yaşamla ilişki kurma biçimidir.

'Bizim çocuk hiperaktif hiç bir yere sığmıyor.'

Onu enerjisini boşaltacağı ve hoşlanacağı hangi aktivitelere yönelttiniz? Ona ilgi alanlarını bulması yönünde rehberlik ettiniz mi?

'Okullar kapandı, çocuklar evde. Bu tatil ne zaman bitecek!'

Halen çocuklarınızla keyifli ve mutlu bir zaman geçirmeyi sağlayamamışsınızdır diyebiliriz.

Çocuklarınızın yaşadığı olaylar karşısında neler hissettiklerini farkedebiliyor musunuz?

Cevabınız hayırsa o güne kadar onların duygularını dikkate almamışsınız demektir. Duygulara yönelmeyen bir iletişim, doğru iletişim değildir!

Sadece kuralları uygulayıp bunlara uymalarını bekliyorsunuz ve çocuklar bunlara uymuyor mu?

O zaman bu kuralları koyarken onların bu konuda fikirlerini almamış, kuralların sebebini ve onlara katacaklarını yeterince açıklamamışsınızdır.

Çocuğunuza sürekli 'şunu şöyle yap, bunu böyle yap' diyor, emir ve yönerge veriyorsanız,

Gün gelir çocuklarınız komutsuz iş yapamayan bireyler olurlar. Kendi kararlarını verme anında kaygılı, insiyatif alma konusunda çekingen olurlar.

Çocuğunuz iletişim kurmuyor yani suskun ve içine kapanıksa,

Neden iletişim kurmadığı ve kapalılık içinde olduğunu sorguladınız mı? Aslında duygularını ifade etmekten kaçınması onla kurduğunuz ilişkinin sonucudur. Ona koşulsuz şefkat veren bir ilişki mi sunuyorsunuz; yoksa onu eleştiren, onu korkutan bir ilişki mi?

Çocuğunuzla ilişkiniz üzerine düşünmek ve onun duygularını önemsemek sizi daha iyi ebeveyn yapacaktır. Doğru ebeveyn olmanın en temel anahtarı çocuğunuza 'koşulsuz sevgi' ve 'koşulsuz kabul' göstermektir. Çocuğunuz ne yaparsa yapsın dönüp sığınabileceği bir liman olabilmektir.

Öne Çıkanlar

Son Yazılar

Arşiv

Etiketler

Bizi Takip edin

  • Facebook Basic Square
  • RSS App Icon
bottom of page